Bruto en netto waarom is er verschil?

Er wordt een duidelijk verschil gemaakt tussen bruto en netto, maar wat is de reden hiervan? Dit heeft te maken met belastingen. Zo is er een verschil tussen een bruto en een netto salaris, zijn er verschillen tussen bruto en netto pensioen en laten we de hypotheken met de hypotheekrente aftrek niet vergeten. Ook bij hypotheken wordt er dan een verschil gemaakt tussen een bruto en netto hypotheek.

Bruto Netto Salaris

Een baas moet uiteindelijk een salaris aan je betalen, maar dit is niet het volledige bedrag waar je voor hebt gewerkt. Dit komt omdat je namelijk een verzekering moet hebben tijdens het werken en een bedrag moet afstaan voor pensioen. Dit bedrag wordt ingehouden en daarom is er een verschil tussen bruto en netto. Het is belangrijk dat je weet waarom dit is, anders denk je misschien dat je aan het eind van de maand een groot bedrag op je rekening krijgt, terwijl het een stuk minder is. Hier moet je niet van schrikken want verzekeringen zijn namelijk al van het loon afgehaald. Dit zorgt er voor dat je het geld dat op de rekening komt gewoon kunt houden en aan andere dingen kunt besteden. Alle kosten die met werk te maken hebben zijn namelijk van het bedrag afgehouden.

Bruto Netto Pensioen

Net als de salaris is ook een pensioen een inkomen. Het is dan ook niet verbazend dat u dan ook belasting moet betalen. Immers moet er over een salaris loonbelasting worden betaald en hetzelfde zien we dan ook eigenlijk terug bij pensioen. Net als bij de salaris bestaat er ook een bruto en een netto pensioen. Weet u de hoogte van uw pensioen?

Bruto Netto Hypotheek

Ook bij hypotheken is er een bruto en netto. Dit is vanwege de hypotheekrenteaftrek. Met deze aftrek kan u netto verhoudingsgewijs meer over houden dan wat u had gedacht. Van het bruto hypotheek worden namelijk aftrekkosten en de hypotheekrente afgehaald. Dit geld krijgt u dan van de Belastingdienst.

Kortom het moge duidelijk zijn dat er grote verschillen bestaan tussen de termen bruto en netto.

Leave a Reply

*